Zprávy

Zatímco občan chodí do práce, sněmovna kvůli pětikoalici spí

Lidé, kteří jsou i v této pandemické situaci zdraví, se snaží pracovat. Stát jim v této chvíli adekvátně nepomáhá.

Důvodem je politický paradox, kdy pracuje ještě dosluhující vláda a v Poslanecké sněmovně už sedí parlamentní většina nové pětikoalice. Ve výjimečné době by normální člověk čekal, že ti, které demokraticky volil, budou maximálně pracovat pro své voliče. Že politici spojí síly, protože jde o osud České republiky. Neděje se to. Bohužel.
Jsme svědky největšího politického pletichaření po roce 1989. Vítězové voleb, ODS, TOP09, KDU-ČSL, STAN a Piráti si vzali občany jako rukojmí pro dokončení svého volebního vítězství. V dnešní době je potřeba, stejně jako v loňském roce, aktuálně a rychle řešit situaci zaměstnanců v karanténě a podnikatelů, kteří nemohou pracovat ve svých oborech. Je potřeba zabrzdit rostoucí ceny energií způsobené krachy firem, které je poskytovaly. Je potřeba zastavit nebo alespoň otupit inflaci, která v tomto adventním čase bují. Vláda v demisi pracuje, snaží se spolupracovat s Poslaneckou sněmovnou, protože loňská zkušenost jasně říká, že nelze čekat. Pokud tedy nechceme cíleně způsobit rozvrat financí a cíleně poškodit hospodaření našeho státu. 
Rozumím tomu, že vytipovaní noví ministři se ještě nemohou ujmout svých resortů. Je tu ale přece Poslanecká sněmovna! Ta může přijímat adekvátní opatření a naplňovat své poslání, kterým je zejména práce pro občany České republiky. Vláda v demisi aktuálně připravila více jak 17 materiálů, včetně návrhu státního rozpočtu na příští rok, které je potřeba neprodleně projednat. Odpověď Pětiparty? Velké NIC. Navrhla ten nejzazší možný termín 4.schůze (dalo se jednat minimálně o týden dříve). Tedy té schůze, na které se po splnění všech úvodních procedur už normálně pracuje. A z této schůze rovnou vyškrtla všechny body, které by mohly pomoci řešit současnou těžkou situaci. Podle představy koalice zvolíme některé funkcionáře Sněmovny a půjdeme slavit Vánoce. Je totiž veřejným tajemstvím, že další schůze by se měla konat až po Novém roce. Proto jsem také podpořil žádost o svolání mimořádné schůze! Je nutné jednat bez prodlení a pokud možno zabránit škodám!
Nová většina v Poslanecké sněmovně brzdí všude, kde se dá. Žádný ustavený výbor ještě nefunguje na sto procent. O podvýborech, které na sebe přebírají konkrétní dozorovou odpovědnost, nemluvě. Je to jasné, pracující Sněmovna je pro Koalici problém. Je tu totiž nejsilnější poslanecký klub, který má hnutí ANO. Výmluvy na nové nečekané období také neobstojí. Všechny strany koalice, tedy: ODS, TOP09, KDU-ČSL, STAN a Piráti jsou zkušené z předchozího období i z předchozích vln pandemie. Proto je o to nepochopitelnější, že jediný orgán státu, který může skutečně jednat a řešit problémy je ochromen blokací koaličních stran. Proč? Dámy a pánové, téma voleb ANTIBABIŚ je pryč. Teď je potřeba ořezat tužku a začít pracovat!
Jedinou cestou pro prosazení alespoň nezbytných kroků pomoci občanům, zaměstnancům, podnikatelům, důchodcům, rodinám, je bohužel cesta mimořádných schůzí. Na první z nich se pokusíme prosadit s těmi poslanci, kteří mají rozum v hrsti, první tři body: snížení DPH u energií na nulu, dotace domácnostem na obnovitelné zdroje a použití prostředků z modernizačního fondu na tyto podpory. 
A pokud to nepomůže, budeme bít na poplach do té doby, než tuto pomoc prosadíme.
 

Váš Marek Novák

Přidáno: 09. 12. 2021

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.