Zprávy

Zachování Hřebčína Napajedla je pro region i chov koní důležité

Zachování chovu anglického plnokrevníka v Napajedlích má dlouhodobou podporu poslance Marka Nováka, který ji také prezentoval při projednání v petičním výboru parlamentu.

"Zachování Hřebčína Napajedla je potřeba podpořit, k tomuto místu mám jako Zlíňák blízký vztah. Již jeho privatizace před lety nebyla úplně čistá, když se stát zbytečně zřekl zlaté akcie. Dnes je třeba tuto chybu napravit a hřebčín zachránit. Když stát hřebčín zprivatizoval, měl by mu v současné době co nejvíce pomoci," uvedl Marek Novák, který bude vývoj věci pečlivě sledovat.
Výsledkem veřejného projednání petice za záchranu hřebčína je výzva ministerstvu zemědělství, aby zahájilo jednání s majiteli o tom, aby v areálu zachovali chov anglického plnokrevníka. Ministerstvo kultury má zase hřebčín prohlásit za kulturní památku. Na jeho dalším provozu by se mohl přímo podílet stát, nebo by mohl být alespoň garantem chovu, což také vyplynulo z jednání petičního výboru poslanecké sněmovny.
Projednávanou petici podepsalo kolem padesáti tisíc lidí a její autoři i podporovatelé byli přítomní i ve Sněmovně. S usnesením petičního výboru mohou být spokojení, nelze ho však přeceňovat, protože pro vládu a ministerstva je doporučující, nikoliv závazné. 

Přidáno: 26. 03. 2024

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.