Zprávy

Půl litru Naděje ? Za mě ANO!

Pohodlně se usaďte, teď to trošku píchne…máme to.

Posaďte do čekárny, dejte si hodně čaje, ať máte dostatek tekutin… Jasně, uhodli jste, darujeme krev. Tu větu o píchnutí uslyší všichni, kdo přijdou na Hematologicko-transfuzní oddělení v KRAJSKÉ NEMOCNICI T. BATI. Jasně, před tím je potřeba se zaregistrovat, vyplnit dotazník a vydržet, až přijdu na řadu. Následuje odběr vzorku krve k vyšetření, měření tlaku u lékařky a jdeme na to. Po chvíli už volají do odběrné místnosti, kde se hezky natáhnete, zase to trošku píchne a za pár minut hotovo.
Dnes jsem absolvoval svůj třicátý pátý odběr krve a znovu jsem odcházel s pocitem, že jsem alespoň trošku přispěl společnosti. Člověk v dnešní, místy ztřeštěné době, neví, kdy bude sám krev potřebovat. Já osobně darování krve považuji za občanskou povinnost pro všechny, kterým to zdravotní stav dovolí. Na darování krve je sice ze zákona zaměstnavatel povinen zaměstnance uvolnit a dokonce uhradit 100% denního platu. Super, jenže víme, že ne všichni zaměstnavatelé to chápou a cítí společenskou odpovědnost. Proto si Vážím všech, kteří tuto činnost podporují.
Jsem také moc rád za „upírky“ na „transfuzce“. Opravdu nikdy se mi nestalo, že by na mě byl někdo nepříjemný, právě naopak. Moc si vážím všech sestřiček i doktorů, kteří při své náročné práci, mnohdy po vyčerpávajících nočních službách a dalších, ne zrovna příjemných situacích, vyloudí úsměv na tváři. Ano, měl jsem v „Baťovce“ i jinou zkušenost, na to si ale říkám, že ve velkém počtu zaměstnanců se vždycky nějaký ten trouba najde.
Podle mého názoru je „transfuzka „ v krajské nemocnici jediné místo ve Zlíně, kde máte jistotu, že darujete krev pouze na lékařské účely. Proč to zmiňuji? Je to jednoduché, neustále se objevují různé společnosti, které z krve berou pouze plazmu. Pokud zapátráte, co jsou zač, velmi často zjistíte, že „náš produkt“ dále prodávají ke zpracování na kosmetické přípravky.
Chcete se dozvědět více? Posloužím odkazem: http://www.kntb.cz/informace-pro-darce-krve. A teď už není na co čekat, běžte také pomoci!

Přidáno: 22. 05. 2019

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.