Zprávy

Psychiatrická nemocnice Kroměříž

6. 4. 20018 Blázinec? Pro mě rozhodně ne. Psychiatrická nemocnice v Kroměříži je kvalitní státní zařízení.

Bez dluhů, s kvalitní péčí, motivovaným personálem a vynikajícím jménem. Co jsem tam dělal? Věnuji se protidrogové tématice a právě léčba závislostí je důležitým článkem v mozaice.

O léčbu v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži je velký zájem ze strany klientů. Má 935 lůžek, přesto je zde čekací doba minimálně 2 měsíce.

Paní primářka MUDr. Adéla Stoklasová má na starosti také léčbu závislostí. Provedla mě po odděleních, která jsou na závislosti zaměřena. Přísný režim, přesto všude kolem příjemní zaměstnanci a vzorný pořádek. Zaujalo mě Desatero. Jednoduché a výstižné., klienti jej znají nazpaměť. Byl jsem moc mile překvapen. Podle slov paní primářky je v oboru psychiatrie velmi málo lékařů. Důvod? Místy zbytečně složitý systém vzdělávání. Ve Zlínském kraji není ani jedno akutní lůžko!  Následně samozřejmě vzniká velmi často otázka "Kam s ním?" Pro "klasické" nemocnice je díky přehnaně přísným standardům nemožné založit specializované oddělení. Psychiatr potřebuje za den obsloužit 20-30 pacientů, aby se uživil v ambulanci. To je naprosto neskutečné. Má na jednoho asi 10 minut!!!  Co za tu dobu stihne? Maximálně zeptat se: Berete? Máte dost  prášků? o je tak vše a při tom musí ještě vše evidovat a vykazovat. To je normální, zjednodušení by však taky neuškodilo. Místo snižování administrace zkracujeme dobu archivace, aby se spisy vešly do archivu,
O adiktologických ambulancích jsem se dozvěděl, že nejsou schopny se uživit. Obor, který je zaměřen na léčbu závislostí je ve skutečnosti ignorován. Bohužel jsem to neslyšel poprvé. Pokud tedy chceme, aby se lidé mohli léčit ze závislostí, musíme to systémově umožnit. Jak? Můžeme začít u lobby zdravotních pojišťoven.

Přidáno: 22. 05. 2019

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.