Zprávy

Obavy z výměny programů na důchody a dávky se prohlubují

Zajištění výplaty sociálních dávek a důchodů v roce 2021 prostřednictvím nových informačních systémů na ministerstvu práce a sociálních věcí budí stále větší rozpaky.

Ty nebyly rozptýleny ani na posledních jednáních Výboru pro sociální politiku parlamentu, který se implementací nových softwarů na ministerstvu zabývá. Ministerstvo totiž na drtivou většinu otázek poslanců nepřipravilo odpovědi, vše nasvědčuje tomu, že složitý proces není pod kontrolou, neprobíhá jednotně a nasazení nového systému je ohroženo. To by mohlo znamenat provizorní pokračování se současnými systémy a zvýšené náklady.
„Z předložených informací k jednotlivým informačním systémům je patrné, že se neřídí jednotným způsobem, protože tyto informace mají různou formu a různou úroveň detailu. Z toho lze usuzovat, že problematika není řešena žádným způsobem jako celek, což je v takovém rozsahu zcela nepřijatelné. Materiál ministerstva zcela postrádá požadovaný harmonogram. Odpovědi jsou vyhýbavé a místo jasných informací přináší více otázek. To jsou alarmující skutečnosti,“ konstatoval spolu s kolegy i poslanec Marek Novák, který je členem výboru.
 

Přidáno: 20. 04. 2020

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.