Zprávy

Nová zlínská ombudsmanka významně pomůže seniorům

Od začátku roku 2020 má Zlín novou seniorskou ombudsmanku. Tuto zodpovědně službu zajišťuje vedoucí občanské poradny Mgr. Jana Strouhalová.

„Služba je pro město Zlín zajištěna v rámci Charity Zlín. Setkání s ní bylo skvělé, zasvětila mě do svého poslání.  Probrali jsme spoustu témat a zajímala mě také problematika pečujících a jejich každodenní starosti. Je super, že mohou nemohoucí senioři žít v domácím prostředí, co ale ti, kteří o ně pečují? Narážíme na spoustu aspektů, které je třeba identifikovat, pochopit, analyzovat a řešit,“ uvedl poslanec Marek Novák.
Jde především o odlehčovací služby pro pečující, poradny pro pečující, komunitní setkávání a vzájemnou výměnu informací, sendvičový efekt, syndrom vyhoření a psychologickou pomoc, denní stacionáře a jejich dostupnost, lékařskou posudkovou službu, sociální šetření a přístup sociálních pracovníků.
„Není toho málo, ale jednu zásadní otázku mám stále otevřenou. Co až doroste generace, která má bohužel minimální sociální cítění? Budou naše děti a vnoučata ochotna pečovat o nás? Nejsem si zcela jist, zda dnes neřešíme jen aktuální potřeby a za dvacet let bude situace zcela jiná. Snad mám neoprávněně obavy. Je to o výchově v rodině a tu má stát podporovat, ne nahrazovat. Ono to totiž nejde…,“ uzavřel Marek Novák. 

   

Přidáno: 23. 01. 2020

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.