Zprávy

Nechci Čunkův pomník, chci rychle moderní nemocnici pro občany

Ministerstvo vnitra vyzvalo hejtmana Čunka, aby znovu a řádně projednal výstavbu nové nemocnice v Malenovicích, ten to ignoruje a stále tlačí svůj pomník.

Má obavu z toho, že se opět bude mluvit a nevýhodách jím navrhovaného řešení, nedostatcích projektu, nezajištěném financování a zásadně podhodnocené ceně? „Jistěže to mohou být důvody, proč nechce seriózní debatu. Když tato v minulosti proběhla, tak projekt zastupitelé neschválili. Proto musel zvolit řešení schvalovat bez diskuse, mimo program, a v zákulisí vyhandlovat hlasy. Nelíbí se mi to, protože jsem proti výstavbě nemocnice v parametrech, které představil,“ uvedl poslanec Marek Novák. Zároveň zdůraznil, že je pro co nejrychlejší modernizaci krajské nemocnice v současných prostorách. „Posudky odborníků a zkušených lidí ukazují, že to je možné, finančně reálné a vznikne nemocnice, které je ve světě obvyklá, moderní a splňuje všechny aktuální trendy,“ zdůraznil Novák.
A jaké jsou argumenty? Čunek nabízí monoblok a tvrdí, že je to jediná možná cesta. V současném areálu je možné vybudovat polyblok (samostatné objekty, avšak moderně propojené v podzemí nebo nadzemí), což je ve světě běžný trend. Čunek tvrdí, že nemocnice bude stát stavebně 7 miliard korun a zdravotnické technologie 700 milionů. To je nesmysl, všechny odborné studie uvádí, že zdravotnické technologie stojí minimálně to, co stavba, případně ještě více. Celková cena by se tak mohla vyšplhat na astronomické částky mezi 14 až 20 miliard korun. K tomu Čunek zlikviduje a dehonestuje všechny dobré a nákladné investice, které byly v posledních letech provedeny v současném areálu. Vynaloží peníze na budování celé infrastruktury (vodovod, kuchyně, čističky, připojení sítí a plno dalších věcí za možná až 2 miliardy korun), která ve stávajícím areálu je. Nemá zajištěno komplexní financování, vidí maximálně na 5 miliard korun a pak bude hledat další peníze, aniž tuší, jak se bude vyvíjet ekonomika, jaké budou úrokové sazby, kolik nemocnice získají od pojišťoven. To je krajně nezodpovědné. Ohrozí celý rozvoj kraje a jeho investice v jiných oblastech, protože na ně nezbydou peníze. Stavbu nemá připravenu, stavělo by se mnohem déle než tvrdí. V současném areálu jsou věci připraveny, a pokud by nenechal hejtman trestuhodně propadnout stavební povolení na novou internu, mohly směřovat k dokončení příprav a postupné realizaci. Generel připravený v roce 2008 by při mírných úpravách udělal z Krajské nemocnice Tomáše Bati funkční moderní zařízení třetího tisíciletí za nesrovnatelně menší náklady. 


Kompletní shrnutí expertních stanovisek naleznete v sekci „ke stažení“.


 

Přidáno: 05. 02. 2020

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.