Zprávy

Muklovská pouť na Hostýně i za účasti Marka Nováka

Čest uctít památku politických vězňů na Muklovské pouti na Svatém Hostýně měl i poslanec Marek Novák. Ani jeho rodině se komunistická zvůle nevyhnula. Jeho pradědeček byl v nechvalně proslulém vězení v Uherském Hradišti "přesvědčován" o správné pravdě.

Nesmíme dopustit, aby se na tyto události zapomnělo. Projev Marka Nováka:
Vaše eminence pane kardinále,
milí poutníci svatohostýnští, vážení hosté,
jako každý rok jsme se sešli zde na Svatém Hostýně, abychom uctili statečné spoluobčany a také všechny vězně totalitního režimu, kteří v odhodlání bránit svobodu a demokracii přišli o své životy. Právě Sv. Hostýn je v topografii naší země zapsán jako významné místo odporu proti nedemokratickému politickému řádu v poúnorovém Československu a jako symbol statečnosti naší církve a věřících. Zásah proti zdejšímu řádu Tovaryšstva Ježíšova na Svatém Hostýně a proti sportovní organizaci Orel se stala obzvláštním příkladem komunistické zvůle a bezpráví.
Političtí vězni obětovali svou svobodu, zdraví i životy za ideály, které se nám v každodenním shonu dnešní doby mohou zdát snad až příliš vzdálené a nadčasové. Humanitní ideály a demokratický odkaz nás však zavazují k nim vzhlížet a mít je na mysli v našich životech.
Řady těch, na které vzpomínáme – žel Bohu – řídnou. A právě proto je důležité připomínat si společně jejich odkaz a předávat jej dále novým generacím, zejména naší mládeži. Je proto nutné neustále vyzdvihovat aktivity, jejichž cílem je přenos odkazu na naše nástupce.
Ti, kterým zde vzdáváme hold, se postavili na stranu dobra a pravdy. Proti zlu a bezpráví. Nečekali za to obdiv, díky ani výhody. Totalitní moc je odměnila po svém - ztrátou svobody a ústrky.
Vzhledem k blížícímu se 30. výročí obnovení svobody a demokracie v naší zemi bych proto odkaz a poselství našeho dnešního setkání a pouti shrnul do dvou pojmů: vděčnost a odpovědnost. Vděčnost a odpovědnost nejen vůči těm, kteří se bezpráví aktivně postavili. Ale také vděčnost za naši demokratickou státnost a z ní vyplývající odpovědnost za její budování. Součástí této odpovědnosti nás politiků je i rozvoj dobrých vztahů mezi státem a církvemi. Jsem přesvědčen, že je velmi důležitý pro naši budoucnost.
Konfederaci politických vězňů ČR děkuji za organizaci letošní muklovské pouti a vám všem děkuji za pozornost
.

 

 

 

 

Přidáno: 09. 09. 2019

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.