Zprávy

M-Platby musejí být regulovány, aby byli uživatelé opravdu chráněni

Platby přes mobilní operátory jsou v legislativním vakuu, to se musí změnit, aby byly pod trvalým dohledem ČNB, telekomunikačního úřadu a obchodní inspekce.

Vyřešení legislativního vakua, kdy jsou některé platby prostřednictvím mobilních operátorů (m-platby) mimo kontrolu dohledových institucí prosazuje poslanec Marek Novák. Tyto platby nejsou totiž v určitých peněžních limitech ošetřeny zákonem o platebním styku a může tak být velmi problematické cokoliv reklamovat.
„Stávalo se, že uživatel nebyl dostatečně upozorněn na to, že si objednává placenou službu a následně byl nemile překvapen, když mu ve vyúčtování služeb od operátora bylo naúčtováno něco, co si "neobjednal", ať už aplikaci, hudební skladbu a podobně,“ řekl Marek Novák, který je předsedou podvýboru pro ICT, digitální ekonomiku a telekomunikaci v Poslanecké sněmovně.
Na posledním jednání, které zorganizoval se zástupci mobilních operátorů, České obchodní inspekce, Českého telekomunikačního úřadu, České národní banky, Ministerstva financí a Ministerstva průmyslu a obchodu, zástupci největší české spotřebitelské organizace dTest a zástupci Dotekománie.cz., tuto problematiku řešili. Díky dohodě se situace zlepšila. 
„Dnes už je konečně stav uspokojivější.  Aktuálně všichni operátoři využívají potvrzení PINem z SMS a tudíž nemůže dojít k tomu, že si koupíte službu "omylem" a shodli se na řadě dalších kroků včetně kodexu,“ řekl Novák. Přesto je potřeba na tématu dále pracovat.
M-platby nejsou nikde regulovány za předpokladu, že se jedná o platbu prováděnou poskytovatelem služby elektronických komunikací nebo operátorem podle zákona o elektronických komunikacích a částka splňuje stanovené limity a platba slouží k zaplacení za hlasové služby nebo zboží nebo služby, které jsou vytvořeny a dodány v digitální podobě. Pokud jsou splněny tyto podmínky, nejsou m-platby považovány za platební služby a nespadají pod zákon o platebním styku. Následkem toho je, že Česká národní banka nad poskytovateli těchto m-plateb nevykonává dohled. Stejně tak nevykonává dohled ani Český telekomunikační úřad nebo Česká obchodní inspekce.
„Proto se jako podvýbor budeme této problematice nadále věnovat a vypracujeme novelu zákona o platebním styku v takovém rozsahu, aby lépe a efektivněji pokrývala celé spektrum služeb,“ uzavřel Novák.
 

Přidáno: 21. 04. 2023

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.