Zprávy

Domácí týrání pod rouškou ministerského zákazu

K obnovení činnosti sociálních služeb, zejména těch na pomoc obětem domácí násilí, vyzývá ministryni Maláčovou poslanec Marek Novák.

Nejde o životy? O Váš, paní Maláčová, určitě ne. Ministryně Maláčová několikrát uvedla, že přerušení poskytování sociálních služeb neohrožuje životy. „Opak je bohužel pravdou. Aktivizační sociální služby pomáhají ohroženým rodičům s dětmi, seniorům nebo týraným osobám. Ti všichni potřebují ochranu před agresorem, ať už pro sebe nebo pro své děti. Jakýkoliv výpadek těchto služeb může vést k vyostřování jejich situace. Vezměme si příklad z našich nemocnic, i ty už začínají poskytovat jinou než neodkladnou péči,“ uvedl Marek Novák.
Jak před několika dny informovala média, na ministryni se obrátili pracovníci poskytující bezprostřední pomoc obětem domácího násilí. Těm totiž ministerstvo práce a sociálních věcí zakázalo vykonávat činnost. A to i distančně! I kraje nebezpečí rozpoznaly a těchto sociálních pracovníků se zastávají. Nejsou totiž na rozdíl od ministerstva odtrženy od reality a chápou bezvýchodnou situaci ohrožených lidí. Je potřeba tyto služby obnovit a hned.
„I v současné epidemii je totiž nesmysl zakazovat i distanční poskytování služeb. Mám na mysli online nebo telefonickou formu. V opačném případě nebudou mít týrané matky s dětmi zastání před agresory. Situace přitom, vzhledem k mimořádným opatřením, mohou velmi rychle eskalovat. Násilníci jsou totiž se svými potenciálními oběťmi 24 hodin denně. Osoby obývající jednu domácnost totiž před agresorem de facto nemají kam utéct, zatímco za normálního stavu se mohly obrátit na příbuzné nebo žádat o azyl v azylových domech. Vyzývám Vás paní ministryně, obnovte činnost těchto organizací a nenechávejte týrané osoby napospas agresorům,“ zdůraznil Marek Novák.
 

Přidáno: 16. 04. 2020

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.